top of page
  • Foto van schrijverKirsten van der Winden

6 tips voor een prachtige, intieme en persoonlijke ceremonie

Momenteel twijfelen nog steeds veel bruidsparen of ze hun bruiloft wel of niet door moeten laten gaan. Doordat er helaas nog geen echte vooruitzichten zijn vanaf wanneer alles (ook een uitgebreid diner en feestavond) weer mag op een bruiloft worden er nog steeds veel bruiloften verplaatsen. Wanneer bruidsparen er wel voor kiezen om te gaan trouwen, kiezen ze vaak voor een kleine intieme ceremonie. Is dit minder leuk? Nee zeker niet!


Sterker nog, er zijn zoveel dingen te bedenken die jullie intieme ceremonie nog leuker maken. In deze blog geef ik je enkele ideeën voor wat je kunt doen om de ceremonie nog memorabeler te maken.


1. Verwelkom je gasten met een (handgemaakt) welkomstbord

Je kent ze vast wel, de welkomstborden bij de ingang naar de ceremonie. Tegenwoordig zijn er zoveel verschillende soorten welkomstborden te vinden. Zo kun je er een laten maken geheel in de stijl van jullie uitnodigingen of je kunt geheel zelf je welkomstbord maken op een krijtbord.


Zorg dat wat erop staat persoonlijk is en bij jullie en jullie gasten past. Voor de een is dat 'welkom op onze bruiloft' en voor de ander is dat een heel andere persoonlijke tekst.


2. Maak het persoonlijk met een kleine verrassing op de stoel

Hierbij kun je aan van alles denken. Dit kan bijvoorbeeld een programmaboekje zijn, een zakje tissues voor de emotionele momenten, een zakjes snoepjes voor de trek. Je kunt ook denken aan iets heel persoonlijks zoals een kaartje die jullie reis als koppel weergeeft. Zoiets kun je gemakkelijk zelf maken, is leuk om te doen, en nog leuker om te geven!


Print een paar foto’s op klein formaat uit die jullie belangrijke momenten samen weergeven zoals: de ontmoeting, de eerste kus, jullie eerste huis, eventuele kinderen, en natuurlijk de verloving. Maak hiermee een fotostrip met bij iedere foto een kleine uitleg en de datum natuurlijk. Zo hebben de gasten gelijk iets te doen wanneer ze op het bruidspaar moeten wachten.


3. Geef je gasten een warm welkom met een drankje bij binnenkomst

Een van de doelen die bruidsparen hebben voor hun bruiloft is ervoor zorgen dat het de gasten aan niets tekort komt. Heel de dag door worden de gasten voorzien van hapjes en drankjes. Toch wordt de ceremonie vaak vergeten. Je vergeet al gauw dat je gasten voordat ze aankomen bij de ceremonie misschien al een uur in de auto hebben gezeten en voordat de ceremonie begint eigenlijk al iets te drinken zouden willen.


Hoe leuk is het dan als er bij de ontvangst van de ceremonie iemand klaarstaat met een dienblad vol met heerlijke drankjes, zodat de gasten voordat ze moeten gaan zitten al iets te drinken hebben gehad. En wanneer je vroeg in de middag gaat trouwen, kun je er zelfs nog aan denken om een lekker warm Brabants worstenbroodje te serveren. Ik weet zeker dat dat goed zal vallen bij jullie gasten ;)


4. Prachtige (achtergrond)muziek met een live zangeres

Muziek mag natuurlijk sowieso niet ontbreken op een bruiloft en vooral niet tijdens de ceremonie. Hoe leuk is het om in plaats van een playlist aan te zetten om een live zangeres te hebben die jullie en al jullie gasten toezingt. Niets is zo persoonlijk als liedjes. Zeker als deze liedjes jullie verhaal vertellen. Alleen daarom heeft het al toegevoegde waarde om live muziek op jullie ceremonie te hebben, want dat brengt het verhaal veel persoonlijker over dan van een playlist.


5. Kies voor een zelfstandig ambtenaar, ook wel BABS

Als we dan toch bezig zijn de kleine intieme ceremonie zo persoonlijk mogelijk te maken, kan je ook kiezen voor een zelfstandig trouwambtenaar. Wat is het verschil tussen een zelfstandig trouwambtenaar en een ambtenaar van de gemeente? Het grootste verschil is dat een zelfstandig trouwambtenaar echt jullie als stel wilt leren kennen. Hij of zij duikt helemaal in jullie verhaal, leert jullie echt kennen en zorgt ervoor dat de ceremonie precies zo is zoals jullie hem in gedachte hebben. Niks geen saaie bedoeling, maar vol humor, emotie, en echte verhalen recht uit het hart. Tevens weet een zelfstandig trouwambtenaar vaak ook op een leuke manier ook jullie gasten bij de ceremonie te betrekken.


6. Lees je vows aan elkaar voor

Vows, ook wel trouwgeloften in het Nederlands, is iets echt Amerikaans wat is overgevlogen naar Nederland. Deze vows schrijf je, als het goed is, helemaal zelf en vertellen de boodschap/belofte die jij aan jouw partner wilt overdragen. Mocht je geen flauw idee hebben hoe je hiermee moet starten of wat je in je vows kunt zetten dan zijn er gelukkig genoeg zelfstandig trouwambtenaren die jou hier met veel liefde en plezier bij helpen.


Een ding is zeker; houdt die tissues maar bij de hand!


En wat is dan de taak van de ceremoniemeester?

Heb je nou geen idee hoe je al bovenstaande dingen voor je ceremonie kunt regelen en tegelijkertijd je moet voorbereiden op de ceremonie? Geen nood! Dat hoeft namelijk ook helemaal niet. Al bovenstaande dingen zorgt een ceremoniemeester voor. Als jouw ceremoniemeester kan ik ervoor zorgen dat:

  • de persoonlijke verrassingen op tijd op de stoel liggen

  • het bord op de juiste plek bij de ingang staat

  • alle gasten voorzien zijn van een drankje bij binnenkomst (en eventueel een worstenbroodje)

  • de live muziek op tijd een seintje krijgt wanneer ze kunnen starten

  • de zelfstandig ambtenaar weet waar die moet zijn en hoe lang hij of zij de gasten nog moet bezighouden

  • jullie je vows niet vergeten mee te nemen

En dat is nog maar een klein tipje van de sluier van de gehele dag!


Benieuwd of ik nog beschikbaar ben als ceremoniemeester voor jullie trouwdatum? Stuur me dan een berichtje en ik laat het je direct weten!


75 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page