top of page
  • Foto van schrijverVincent Rijkers

Hoe kies je de juiste trouwfotograaf?

Wanneer je gaat zoeken op internet kom je veel trouwfotografen tegen met ieder een eigen stijl en werkwijze. Waar moet je op letten? Welke fotograaf maakt het verschil? Het allerbelangrijkste; is er een klik? Vincent Rijkers, ervaren trouwfotograaf bij Beeldbureau Trouwgeluk, helpt jullie op weg met deze blog!


Moet een fotograaf veel ervaring hebben?

Een trouwfotograaf hoeft niet altijd veel ervaring te hebben, maar kiezen voor een ervaren fotograaf brengt wel enkele voordelen met zich mee. Een ervaren trouwfotograaf heeft al heel veel bruiloften gefotografeerd. Hierdoor hij kent zijn apparatuur door en door, kan hij onverwachte situaties goed inschatten en weet hij hoe hij hierop moet anticiperen. Het belangrijkste uiteraard is dat de fotograaf geen enkel belangrijk moment mist.


Persoonlijk kijk ik als fotograaf verder rond op een bruiloft. Naast alle belangrijke momenten wil ik ook de details vastleggen die anderen wellicht over het hoofd zien.

Met wat voor apparatuur moet een fotograaf werken?

Van een trouwfotograaf mag je verwachten dat er gebruik wordt gemaakt van de beste apparatuur en dat er voldoende reserve apparatuur aanwezig is, zodat hij op alles voorbereid is.


Standaard neem ik drie camera's, waaronder de nieuwste Canon Eos 5R camera, drie flitsers, vijf lenzen, heel wat extra accu’s en geheugenkaartjes en andere benodigdheden mee. Als fotograaf wil je gewoon geen enkel risico lopen tijdens een trouwdag.

Een goede fotograaf werkt ook met een extra back-up systeem tijdens het fotograferen. Dit houdt in dat jullie foto's in de camera op twee verschillende geheugenkaarten worden opgeslagen. Hiermee wordt voorkomen dat bij een kaart-crash alle foto's weg zijn. Want laten we eerlijk zijn, dat is de ergste nachtmerrie die je kan overkomen.


Krijgen de foto’s een retouch?

Foto's uit een professionele camera kunnen altijd photo-retouch gebruiken. Dit is een deels handmatig proces waarbij beelden worden geoptimaliseerd op kleur, contrast, scherpte etc., zodat ze klaar zijn voor drukwerk in een trouwalbum.

Een professional neemt hier de tijd voor. Na jullie bruiloft is de fotograaf hier nog heel wat uurtjes zoet mee.


Wel of geen trouwalbum?

Het verschilt per fotograaf welke opties er aangeboden worden. Wil je een album zelf maken of laat je het aan de professional over? Wat voor soort albums zijn er en wat zijn de prijzen? Krijg je het ontwerp te zien ter goedkeuring voordat het naar de drukker gaat? Allemaal punten die je vooraf kunt bespreken.

Krijg je de foto’s op USB stick?

Bij veel fotografen is dit inclusief bij een trouwreportage, maar het is niet altijd standaard. Vraag ook na op welke kwaliteit de foto’s worden geleverd? Hoe hoger de resolutie, hoe meer je nog kunt doen met de foto’s achteraf. Ik lever altijd alle foto’s van de trouwdag (minimaal 800 stuks) op USB stick in de hoogste resolutie met een standaard retouch. Ook staat er een selectie beelden op van 80/100 foto’s die volledig zijn geoptimaliseerd door middel van een handmatige photo-retouch.


Is er een klik?

Kies altijd voor een fotograaf waar je een goed gevoel bij hebt. Je moet er immers op kunnen vertrouwen dat je prachtige trouwfoto’s krijgt en dat de trouwfotograaf jullie goed aanvoelt en ontzorgd tijdens de trouwdag.

Maak daarom altijd persoonlijk kennis met een trouwfotograaf. Laat je goed informeren, bespreek al jullie wensen en kijk of de klik er is.


Geschreven door trouwfotograaf Vincent Rijkers van Beeldbureau Trouwgeluk. Wil je een vrijblijvende offerte ontvangen voor een trouwreportage, klik hier


11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page