top of page
 • Foto van schrijverKirsten van der Winden

Hoe vind jij de perfecte trouwlocatie?

Op zondag 18 april is het weer open toptrouwlocatie route. Op deze dag, georganiseerd door Toptrouwlocaties.nl, openen diverse trouwlocaties hun deuren voor bruidsparen om ze een rondleiding te geven en jou te overtuigen waarom zij de juiste locatie zijn voor jullie bruiloft!


In deze blog geef jullie enkele tips mee voor de zoektocht naar jullie locatie, wanneer je locaties gaat bezoeken tijdens bijvoorbeeld de open toptrouwlocatie route en wat de volgende stappen zijn.


Begin met inspiratie opdoen online

Heb je al enig idee op wat voor soort locatie je wilt trouwen? Nog niet, geen probleem! Pinterest is een mooie plek om te beginnen. Maak een moodboard aan en ga op zoek naar afbeeldingen van bruiloften die jou aanspreken. Sla deze op en kijk of je een patroon ontdekt. Zijn het vooral binnen of buitenlocatie? Is er een bepaald soort locatie/bruiloft/thema wat vaker terugkomt? Enkele plekken waar je bijvoorbeeld kunt trouwen is:

 • In een kasteel

 • Op een boerderij

 • In de kerk

 • In een hotel (moet het wel benieuwd zijn tot officiële trouwlocatie)

 • In een landhuis

 • Op een historische locatie

 • Op het water

 • In de buitenlucht (bijvoorbeeld in het bos, op het strand of in een prachtige tuin)

 • Of natuurlijk gewoon op het stadhuis

Wanneer je hebt ontdekt wat voor soort locatie bij jullie bruiloft zou passen, kun je online op zoek gaan naar specifieke locaties in Nederland. Toptrouwlocaties.nl is een goede om al heel veel Nederlandse locatie op categorie te vinden. Stel jezelf tijdens het bekijken van locaties online steeds enkele vragen:

 • Spreken de foto's die je online ziet je direct aan?

 • Komt de sfeer en stijl van de locatie overeen met wat jullie in gedachte hebben?

 • Is de locatie geschikt voor het aantal gasten dat jullie willen uitnodigen?

 • Kunnen alle onderdelen van jullie bruiloft (ceremonie, receptie, diner, feest) op de locatie plaatsvinden of moet je dan meerdere locaties hebben?


Bezoek meerdere locaties

Ook al heb je een droomlocatie in je hoofd, kan het toch geen kwaad om meerdere locaties te bezoeken. Het zorgt er niet alleen voor dat je vergelijkingsmateriaal hebt, maar het zorgt er ook voor dat je direct een back-up hebt wanneer de locatie niet beschikbaar is voor jullie dag. Gemiddeld bezoeken de meeste bruidsparen ongeveer drie à vier verschillende locaties.


Bereid je goed voor

Bedenk van tevoren al met welk doel je de locatie gaat bezoeken. Welke indruk heb je gekregen van de locatie online? Wat is je nog niet helemaal duidelijk geworden en zou je graag nog willen weten? Bedenk dus enkele vragen die je zou willen stellen tijdens de rondleiding en welke dingen je graag zou willen zien.


Ook is het goed om van tevoren al na te denken over wat jullie willen. Hebben jullie bijvoorbeeld al een datum in gedachten, dan is het fijn als je al direct kunt checken of deze datum überhaupt nog vrij is. Bedenk alvast wie je allemaal gaat uitnodigen, zodat je gericht kunt kijken naar welke ruimtes geschikt zouden zijn voor de grootte van jullie gezelschap.


Stel de juiste vragen

Tijdens de locatiebezoeken is het belangrijk dat je veel en de juiste vragen stelt. Neem een notitieboekje mee. Noteer van tevoren al in je notitieboekje welke vragen je hebt voor de locatie aan de hand van wat je online hebt gelezen. Op de website van de Open Trouwlocatie Route kun je direct een checklist downloaden om mee te nemen, zodat je zeker weet dat je iets vergeet.


Vraag offertes op

Nadat je diverse trouwlocaties hebt bezocht, heb je een beter idee van wat jullie wel of niet aanspreekt. Ga dan offertes opvragen bij de locaties die nog steeds in de race zijn om jullie trouwlocatie te worden. Misschien zijn dit nog wel alle locaties, maar het kan ook goed zijn dat er toch een of twee locaties zijn afgevallen, nadat je ze hebt bezocht. Het belangrijkste bij het selecteren van locaties is dat je naar je gevoel luistert. Wat voor gevoel gaf de locatie jou toen je daar rondliep?


Als je offertes op gaat vragen, komt de informatie die je tijdens je voorbereiding op de locatiebezoeken hebt verzameld weer goed van pas. Voor een locatie is het belangrijk om de volgende zaken te weten om een goede offerte te kunnen opstellen:

 • Wat is de datum van jullie bruiloft?

 • Hoe ziet de tijdsplanning van de dag eruit?

 • Hoe veel gasten zijn er op welk moment van de dag aanwezig?

 • Wat zijn jullie wensen voor het diner?

 • Eventueel of jullie buiten of binnen willen trouwen.

Mocht je interesse hebben om op de locatie te blijven slapen (in bijvoorbeeld de bruidssuite) laat dit dan ook direct bij het opvragen van de offerte weten. Ook eventuele kamers voor de daggasten kun je ook al aanvragen. Sommige locaties bieden hier speciale prijzen voor aan, omdat jij ook al je hele bruiloft bij hen viert.


Neem rustig de tijd om de offertes te vergelijken. Kijk goed wat er bij iedere locatie zit inbegrepen en met welke eventuele extra kosten je rekening moet houden. Lees ook altijd de kleine lettertjes ;) Houdt uiteraard wel de deadline voor het verlopen van de offerte in de gaten!


Kies jullie droomlocatie

Daarna hoef je eigenlijk nog maar een ding te doen en dat is kiezen! Zoals al eerder genoemd, is het belangrijkste bij het kiezen om naar jouw gevoel te luisteren. Hield je niet zo'n fijn gevoel over van de rondleiding op de locatie? Doe het dan niet! Dat is een voorteken en zorgt er later waarschijnlijk alleen maar voor dat je alles extra gaat controleren. Kreeg je juist wel een heel fijn gevoel bij de locatie en de contactpersoon met wie je hebt gesproken? Doe het dan vooral wel! Uit eigen ervaring als locatiemanager kan ik je vertellen dat de communicatie dan het fijnste is en dat je als bruidspaar vol vertrouwen alles over kunt laten aan de locatie.


Nog meer hulp nodig bij het vinden van jullie droomlocatie?

Kom je er nou toch niet helemaal uit? Of heb je niet het idee dat jullie zelf de juiste vragen kunnen stellen tijdens het locatiebezoek? Daar is Jouw Trouwmakelaar voor! Met het Jouw Trouwmakelaar pakket ga ik mee met twee locatiebezichtigingen (uitbreiding mogelijk) en help ik bij het opvragen, bestuderen en afhandelen van de offertes.


Wil je meer weten over dit pakket? Kijk dan snel hier!

30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page