top of page
  • Foto van schrijverKirsten van der Winden

Wat ga je je gasten serveren op jullie bruiloft?

Nadat je je trouwdatum hebt vastgelegd en een trouwlocatie hebt gekozen, is het tijd voor de volgende stap: de catering. Heb jij al eens nagedacht over wat je je gasten wilt gaan serveren op jullie bruiloft? Er zijn verschillende mogelijkheden voor het diner. Ik neem ze in deze blog met je door.

Drie- of viergangendiner

Een drie- of viergangendiner is een van de meest voorkomende diners op een bruiloft. De voornaamste reden hiervoor is dat ze gasten dan tijdens het diner rustig kunnen zitten en lekker de tijd hebben om te tafelen. Bij een driegangendiner wordt er vaak een voor-, hoofd-, en nagerecht geserveerd. Bij een viergangendiner komt hier nog een tussengerecht bij vaak in de vorm van een soepje of een tweede voorgerecht.


Voor een locatie of cateringsbedrijf is het heel erg fijn als er van tevoren bekend is wie wat gaat eten, zodat zij daarop kunnen inkopen en voorbereiden. Voor sommige locaties geldt zelfs dat als je boven een bepaald aantal gasten komt er dan een vast menu moet komen voor alle gasten. Uiteraard wordt er altijd rekening gehouden met eventuele dieetwensen en allergieën.


Van tevoren weten wie wat eet betekent niet direct dat je gasten moet vragen wat ze kiezen van het menu. Dit is ook niet altijd mogelijk, want veel locaties werken met wisselende gerechten bereid met verse seizoensproducten dus je kunt niet al te ver van tevoren al je hele menu weten. Wel kun je alvast aan je gasten vragen bij bijvoorbeeld de RSVP’s of ze kiezen voor vlees/vis/vegetarisch voor het diner. Een drie- of viergangendiner bestaat meestal namelijk uit een keuze vlees/vis/vegetarisch voor het voor- en hoofdgerecht. Voor het nagerecht en tussengerecht kan er gevraagd worden om een keuze te maken voor het hele gezelschap.

Om je een idee te geven van wat je kunt verwachten bij een drie- of viergangendiner zal ik je hieronder een voorbeeldmenu geven met enkele veel voorkomende gerechten.


Voorgerechten

  • Carpaccio

  • Gerookte zalm

Hoofdgerechten, uiteraard geserveerd met frites!

  • Zeebaars

  • Entrecote

  • Vegetarische risotto

Dessert

  • Tiramisu

  • Dame blanche

Shared dining

Een andere mogelijkheid voor het diner is shared dining.Dit is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Bij shared dining hoeven de gasten niet per persoon een keuze te maken voor wat ze wensen, maar worden er diverse gerechten op tafel gezet waarbij de gasten zelf kunnen kiezen en samen kunnen delen. Vandaar de term shared dining. Vaak wordt dit geserveerd op schalen en planken en zijn dit kleinere gerechtjes, zodat gasten er gemakkelijk iets vanaf kunnen pakken en niet allemaal met opscheplepels hoeven te kliederen.


Lang tafelen

Heb je alle tijd van de wereld voor je diner. Of heb je wellicht, nu nog voornamelijk door corona, geen feestavond en wil je juist extra lang met je gasten dineren? Dan kun je ervoor kiezen om een zes-, acht- of zelfs tiengangendiner te doen! Hierbij zullen de gasten geen hele uitgebreide gerechtjes krijgen per gang, want anders zit iedereen na drie of vier gangen al helemaal vol.


Het leuke aan zoveel gangen is dat je er ook een bepaald thema aan kunt hangen. Vaak in de vorm van een soort keuken. Heb je bijvoorbeeld een Italiaans diner dan kunnen ze gasten genieten van een crostini, carpaccio, klein tomatensoepje, een pasta, een echt Italiaans vleesgerecht zoals Saltimbocca en uiteraard de tiramisu en Scroppino om af te sluiten. Er zijn nog veel meer keukens waarmee je zo een heel leuk diner kunt samenstellen.


Walking dinner

Een walking dinner is een leuke informele manier van dineren die wel wat luxer is dan een barbecue of buffet. Bij een walking dinner hoeven de gasten zelf niet te lopen, maar zullen verschillende kleine, luxe gerechtjes door de bediening worden rondgebracht. In de tussentijd kunnen jullie gasten lekker rondlopen en met elkaar praten of een rustig plekje vinden waar ze het gerechtje kunnen opeten.


Een walking dinner bestaat meestal ook uit kleinere gerechtjes/hapjes. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een amuse of een klein glaasje soep. Dit wordt allemaal geserveerd in een glaasje, bakje, op een lepel, of op een prikker, zodat gasten niet een heel bord en bestek in hun handen hoeven te houden.

Houdt er wel rekening mee bij een walking dinner dat de gasten niet echt de mogelijkheid hebben om te zitten en bij te komen. Zorg er daarom altijd voor dat je wat zitplekken hebt voor de wat ouderen in het gezelschap. Ook is het wel fijn als de gasten op een ander moment op de dag nog een moment hebben waarbij ze even rustig kunnen zitten, zodat niet alle beentjes al vermoeid zijn aan het begin van de feestavond.


Buffet

Ben je met een wat groter gezelschap en vind je het bijvoorbeeld belangrijk dat je gasten tijdens het diner van plek kunnen wisselen? Dan kun je ervoor kiezen om een buffet te serveren. Het voordeel van een buffet is dat de gasten zelf kunnen pakken wat ze lekker vinden en dat de kans dat iemand niks lekkers kan vinden heeeel klein is. Ook zorgt een buffet direct voor een dynamische sfeer. Bij een buffet is er ook altijd meer dan genoeg eten aanwezig. Mochten je gasten na het diner nog steeds honger hebben dan hebben ze toch echt iets verkeerd gedaan 😉


Barbecue

Een barbecue is altijd heel gezellig en informeel. En het is buiten! Wanneer je gaat trouwen in de zomer op een prachtige locatie met mogelijkheden voor buiten is een barbecue ideaal. Het idee dat je afhankelijk bent van het weer kan misschien wat meer stress opleveren, maar de meeste locaties zijn daarop voorbereid en hebben een uitwijkmogelijkheid binnen of hebben buiten tenten staan, zodat je gasten altijd droog blijven.Foodtrucks

Foodtrucks zijn heel toepasselijk bij festivalbruiloften. Er zijn zoveel verschillende soorten foodtrucks te vinden. Zo heb je foodtrucks voor enkel koffie & thee, een foodtruck met heerlijk Italiaans ijs als dessert, een poffertjeskraam, Mexicaanse en nog veel meer. Overleg altijd even met de locatie wat er is toegestaan qua foodtrucks en catering van buitenaf, zodat je daar niet mee in de problemen komt.TIP! Ga als bruidspaar altijd proefdineren

Veel locaties bieden je de mogelijkheid om als bruidspaar van tevoren al een keer langs te komen in het restaurant en jullie bruiloftdiner uit te proberen. Er worden dan kleine porties gemaakt van de verschillende gerechten, zodat jullie deze alvast kunnen proeven. Dat is natuurlijk ideaal, want dan ben je gelijk bekend met de keuken en de kwaliteit, maar ook weet je direct of je zelf de gerechten die jullie hebben uitgekozen wel lust. Na het proefdiner is er nog voldoende tijd om (kleine) aanpassingen te doen aan het menu.


46 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page