Door de jaren heen is er het een en ander veranderd in de tradities bij bruiloften. In deze blog neem ik jullie mee door alle oude en nieuwe tradities en zelfs enkele tradities waar je waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebt.
1. De witte jurk
Het dragen van een witte jurk symboliseert de zuiverheid van de bruid. Vroeger werd hiermee aangetoond dat de bruid nog maagd was om het moment van trouwen. Seks was iets wat pas van toepassing was tijdens de huwelijksnacht. Pas sinds het laatste decennia van de 20e eeuw is deze traditie komen te vervallen. Sinds de jaren 60 werden er steeds meer trouwjurken in andere kleuren gemaakt en gedragen. Toch heeft het dragen van een witte trouwjurk in 2020 nog steeds de voorkeur bij de meeste bruid, ondanks dat de betekenis nu wat anders is.
2. Sluier
Wist je dat het dragen van een sluier eigenlijk staat voor het ondergeschikt zijn van een vrouw aan de man? Het dragen van de sluier is een van de oudste bruilofttradities. De sluier werd altijd voor de ogen gedragen en nadat het ja-woord was gegeven door de man naar achteren gedaan. Dit betekende dus dat je ondergeschikt bent aan je man. Indien de vrouw zelf de sluier naar achter deed, betekende dit dat de vrouwen meer onafhankelijk was. Gelukkig is dit nu niet meer van toepassing en wordt een sluier voornamelijk gedragen voor de sier en is het een onderdeel van de jurk.
3. Weggeven van de bruid
Het weggeven van de bruid door de vader is een prachtige traditie die gelukkig altijd is blijven bestaan. Vroeger stond dit echt voor het ‘uithuwelijken’ van de bruid. De bruid werd dus letterlijk weggegeven door haar. Tegenwoordig staat het weggeven van de bruid door haar vader centraal voor het gestelde vertrouwen van de vader in zijn schoonzoon en het feit dat hij goed voor haar zal zorgen. Indien gewenst kan de bruid nu ook weggeven worden door haar moeder, een ander familielid of een hele goede vriend(in).
4. Trouwringen
Trouwringen staan symbool voor de eeuwige liefde voor elkaar. Een ring is rond en heeft daardoor geen einde en begin, net als jullie liefde. Om deze reden waren vroeger trouwringen ook helemaal egaal zonder steentje of diamantje erin, zodat de trouwring niet onderbroken werd. Tegenwoordig zijn er vele soorten trouwringen en mag er gerust een diamantje in de trouwring zijn verwerkt voor wat extra shine. Ook de traditie van het dragen van de trouwring is veranderd. Vroeger werden trouwringen altijd om de ringvinger van de linkerhand gedragen. Men was ervan overtuigd dat er vanuit deze vinger een ader liep die rechtstreeks verbonden was aan het hart. Tegenwoordig worden ringen vaak nog steeds om de linkerhand gedragen, maar indien je hem liever om je rechterhand draagt, omdat je bijvoorbeeld linkshandig bent, is dat ook geen probleem.
5. Het strooien van rijst
Het gooien van rijst stond vroeger voor vruchtbaarheid. Doordat de gasten rijst strooiden over de bruid en bruidegom bracht dit hen veel vruchtbaarheid en konden zij een gezin gaan stichten. Tegenwoordig is het zelfs bij veel locaties verboden om met rijst te gooien. Informeer hierover altijd even bij de locatie. Gelukkig zijn er enkele alternatieven die vaak nog wel mogen zoals rozenblaadjes en confetti. Bellenblaas geeft ook een mooi resultaat op foto’s en maakt geen troep. Bellenblaas kan wel lelijke vlekken op je kleren geven, koop daarom altijd speciale bruidsbellenblaas.
6. De bruidstaart
De bruidstaart heeft vele verschillende tradities, waarvan enkele nog steeds behouden zijn. Een traditionele bruidstaart bestaat uit drie lagen: één laag voor de receptie, één laag om uit te delen en de bovenste laag om in te vriezen en op jullie eerste huwelijksdag op te eten. Tegenwoordig wordt de bovenste laag nog vaak bewaard en ingevroren voor de huwelijksdag. Het aantal lagen waaruit de bruidstaart bestaat is vaak afhankelijk van het aantal gasten die aanwezig is tijdens de receptie. Ook het aansnijden van de taart is een traditie. Bij het aansnijden van de taart houdt de bruid het mes vast en legt de bruidegom zijn hand eroverheen om mee te begeleiden. Dit staat symbool voor de verbondenheid en de belofte dat jullie voor elkaar zullen zorgen. Wist je dat de bruidstaart net als het gooien met rijst staat voor vruchtbaarheid? De gedachte hierbij is dat met hoe meer mensen je zoetigheid deelt op je trouwdag, hoe meer vruchtbaarheid je op je afroept. Deze traditie is afkomstig uit Griekenland. Tegenwoordig zie je ook dat er naast enkel een bruidstaart een gehele sweet table wordt ingericht met ook cupcakes, macarons en donuts. Meer dan genoeg zoetigheid aanwezig!
7. Het bruidsboeket
Het dragen van een bruidsboeket zou ervoor zorgen dat boze geesten verjaagd werden. In het oude Rome werden er kruiden verwerkt in het boeket. Deze kruiden betekende dat je altijd trouw bent geweest aan je partner. Tegenwoordig is het bruidsboeket voornamelijk een mooie versiering van de bruid en worden ze in verschillende soorten en maten gemaakt zoals een veldboeket, een traditioneel boeket of een boeket met droogbloemen.
Wist je dat het vroeger ook traditie was dat de bruidegom het bruidsboeket uitzocht? Daar moeten we nu niet meer aan denken. De bruid stemt het bruidsboeket graag zelf af op de jurk, het thema en de kleuren van de bruiloft.
8. Bruid over de drempel tillen
Zoals al eerder genoemd, was het vroeger traditie dat de vrouw nog maagd was tot aan het huwelijk. Om deze reden trok de vrouw pas bij de partner in, nadat het ja-woord was gegeven. Om te voorkomen dat de bruid de boze geesten uit het ouderlijk huis mee zou nemen, werd de bruid door de bruidegom over de drempel getild. Hierdoor werden de boze geesten op een dwaalspoor gezet.
9. Something old, something new, something borrowed, something blue
Dit is een eeuwenoude traditie afkomstig uit Engeland. Deze traditie is tegenwoordig ook in Nederland ingeburgerd. Het staat ervoor dat je op je huwelijksdag vier dingen bij je draagt: iets ouds, iets nieuws, iets geleend, en iets blauws. Het oude staat voor het gelukkige huwelijk van een familielid. Denk hierbij aan iets van je moeder of je oma in de vorm van een sieraad of bijvoorbeeld een stukje stof van hun trouwjurk die in jouw eigen jurk is verwerkt. Iets nieuws staat voor het nieuwe begin vol geluk en hoop. Iets nieuws dragen zal niet moeilijk zijn, omdat een bruid bijna van top tot teen in nieuwe kleding, schoenen en sieraden gehuld is. Je kunt iets lenen van een gelukkig getrouwd familielid of vriendin om zo hun geluk bij te dragen. Iets blauws staat voor trouw, omdat blauw de kleur is die trouw symboliseert. Dit kun je op zo veel verschillende manieren toevoegen in je kleding of sieraden op een zichtbare of onzichtbare manier. Wanneer al deze vier items aanwezig zijn, kan er helemaal niets meer misgaan!
Comments